Dziś podam dwa przepisy na bardzo sycące, ale moim zdaniem jedne z najlepszych deserów, w tym celu wybierzemy się do Norwegii.
Risgrøt jest to tradycyjne norweskie danie jedzone w czasie Bożego Narodzenia oraz w Nowy Rok, ale bardzo chętnie również w niedziele na śniadanie. Jest to odmiana ryżowego puddingu gotowanego na mleku oraz podawanego z cynamonem o masłem. Używa się do niego specjalnego, bardzo kleistego ryżu podobnego jak ten do risotto. W Norwegii sprzedawany jest jako grøtris, ale może być z powodzeniem zastąpiony przez dostępny w Polsce ryż do risotto lub odmiana ryżu zwana arborio (np. Firmy Kupiec). Ważne jest, aby użyte mleko było dość tłuste. (nie jest to deser dla dbających o linie, ale to typowa kuchnia ludzi z północy, których ciężki klimat zmuszał do jedzenia pożywnych dań).
Riskrem to inna wersja risgrøt wzbogacona o śmietanę oraz jedzona z sosem koniecznie malinowym, nie wiem, dlaczego ale Norwegowie upodobali sobie ten sos do tej właśnie potrawy. Można kupić gotowy sos i jest on bardzo dobry, ale jak ktoś ma czas i jest pora akurat na maliny (no bo ze świeżych malin najlepszy) to można go zrobić samemu.
Risgrøt
Przepis na 2 porcje
2 dl wody, (1 dl= 100 ml)
0,75 dl grøtris lub ryż do risotto,
0,5 l mleka,
0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
1. Gotować ryż w wodze przez około 10 minut. Dolać mleko i gotować dalej aż ryż zacznie się bardzo kleić. Ryż musi być rozgotowany na zewnątrz, ale lekko twardy w środku, dlatego nie polecałabym do tego zwykłego ryżu, ponieważ on rozgotowuje się cały a my otrzymamy papkę zamiast risgrøt.
2. Podawany jest z cynamonem, cukrem i masłem. Można dodać też inne ulubione dodatki.
Riskrem
3 dl śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 dl ugotowanego i schłodzonego risgrøt
50 g skåldede mandler
1. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do śmietany dodać schłodzony risgrøt oraz migdały pokrojone.
Śmietana norweska nie podchodzi wodą jak nasza wiedz, jeśli robimy ten deser w naszych warunkach to najlepiej jest go zjeść od razu, nie trzymać w lodówce.
Sos malinowy z soku:
2 dl soku malinowego,
3 dl wody,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
1. Zmieszać mąkę z wodą.
2. Wlać do rondla wraz z sokiem.
3. Gotować aż zgęstnieje, mieszając by nie zrobiły się kluski, jeśli się zrobią to też jest wyjście można ja po prostu przetrzeć przez sitko.
Tradycyjny sos malinowy:
1 dl wody,
1 dl cukru,
300 g malin.
1. Ugotować syrop z cukru i wody.
2. Zalać syropem maliny i zmiksować.
Link do strony z video przepisem na riskrem, niestety tylko po norwesku, ale można sobie popatrzeć i składników domyśleć Riskrem wiecej inspiracju na podanie tego deseru na stronie Tine
Właśnie skończyłem słuszną porcję, co prawda gotowego kupnego tu na miejscu w Norwegii RISKREM
OdpowiedzUsuńi mam ochotę na jeszcze. Z chęcią wypróbuję przepis. Polecam wszystkim ten deser, palce lizać.
Moje dzieci i Ja rowniez uwielbiamy ,pychhhaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem najlepszy właśnie po nocy w lodówce :-).
OdpowiedzUsuń