wtorek, 2 lutego 2010

Risgrøt i riskrem(Norwegia)


Dziś podam dwa przepisy na bardzo sycące, ale moim zdaniem jedne z najlepszych deserów, w tym celu wybierzemy się do Norwegii.

Risgrøt jest to tradycyjne norweskie danie jedzone w czasie Bożego Narodzenia oraz w Nowy Rok, ale bardzo chętnie również w niedziele na śniadanie. Jest to odmiana ryżowego puddingu gotowanego na mleku oraz podawanego z cynamonem o masłem. Używa się do niego specjalnego, bardzo kleistego  ryżu podobnego jak ten do risotto. W Norwegii sprzedawany jest jako grøtris, ale może być z powodzeniem zastąpiony przez dostępny w Polsce ryż do risotto lub odmiana ryżu zwana arborio (np. Firmy Kupiec). Ważne jest, aby użyte mleko było dość tłuste. (nie jest to deser dla dbających o linie, ale to typowa kuchnia ludzi z północy, których ciężki klimat zmuszał do jedzenia pożywnych dań).

Riskrem to inna wersja risgrøt wzbogacona o śmietanę oraz jedzona z sosem koniecznie malinowym, nie wiem, dlaczego ale Norwegowie upodobali sobie ten sos do tej właśnie potrawy. Można kupić gotowy sos i jest on bardzo dobry, ale jak ktoś ma czas i jest pora akurat na maliny (no bo ze świeżych malin najlepszy) to można go zrobić samemu.

 

Risgrøt

Przepis na 2 porcje

2 dl wody, (1 dl= 100 ml)

0,75 dl grøtris lub ryż do risotto,

0,5 l mleka,

0,5 łyżeczki soli.

 

Przygotowanie:

1. Gotować ryż w wodze przez około 10 minut. Dolać mleko i gotować dalej aż ryż zacznie się bardzo kleić. Ryż musi być rozgotowany na zewnątrz, ale lekko twardy w środku, dlatego nie polecałabym do tego zwykłego ryżu, ponieważ on rozgotowuje się cały a my otrzymamy papkę zamiast risgrøt.

2. Podawany jest z cynamonem, cukrem i masłem. Można dodać też inne ulubione dodatki.

 

Riskrem

3 dl śmietanki 30 lub 36%

1 łyżka  cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 dl ugotowanego i schłodzonego risgrøt

50 g skåldede mandler

 

1. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Do śmietany dodać schłodzony risgrøt oraz migdały pokrojone.

 

Śmietana norweska nie podchodzi wodą jak nasza wiedz, jeśli robimy ten deser w naszych warunkach to najlepiej jest go zjeść od razu, nie trzymać w lodówce.

 

Sos malinowy z soku:

2 dl soku malinowego,

3 dl wody,

1 łyżka mąki ziemniaczanej.

1. Zmieszać mąkę z wodą.

2. Wlać do rondla wraz z sokiem.

3. Gotować aż zgęstnieje, mieszając by nie zrobiły się kluski, jeśli się zrobią to też jest wyjście można ja po prostu przetrzeć przez sitko.

Tradycyjny sos malinowy:

1 dl wody,

1 dl cukru,

300 g malin.

1. Ugotować syrop z cukru i wody.

2. Zalać syropem maliny i zmiksować.

 

Link do strony z video przepisem na riskrem, niestety tylko po norwesku, ale można sobie popatrzeć i składników domyśleć Riskrem wiecej inspiracju na podanie tego deseru na stronie Tine


3 komentarze:

  1. Właśnie skończyłem słuszną porcję, co prawda gotowego kupnego tu na miejscu w Norwegii RISKREM
    i mam ochotę na jeszcze. Z chęcią wypróbuję przepis. Polecam wszystkim ten deser, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci i Ja rowniez uwielbiamy ,pychhhaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem najlepszy właśnie po nocy w lodówce :-).

    OdpowiedzUsuń