niedziela, 7 lutego 2010

Pudding z kaszy manny (Polska)




Pudding z kaszy manny.

(na blachę 34x26cm)

1 litr mleka,

170 g kaszy manny*,

100 g suszonej żurawiny (moją być inne dodatki np. rodzynku lub orzechy),

80 g masła,

2 łyżki miodu,

1 łyżka startej skórki z cytryny,

1 łyżka cukru waniliowego,

1 łyżka kurkumy (opcjonalnie dla koloru)

4 jajka.

1. Zagotować mleko, powoli wsypać kaszę, dodać masło, cukier waniliowy, miód, skórkę z cytryny oraz kurkumę. Gotować aż masa zgęstnieje. 

2. Do masy przestudzonej dodać 4 żółtka oraz żurawinę.

3. Ubić pianę z 4 białek, dodać powoli to kaszy. 

4. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 

Smacznego.

*Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.

Produkt otrzymywany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Występuje w postaci drobnych ziarenek, barwy białej lub kremowej. Zawiera wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada dużą wartość odżywczą, dlatego też stanowi podstawowy produkt w żywieniu niemowląt. Jest łatwa i szybka w przyrządzaniu, można sporządzać z niej kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.

Aby przygotować kaszę mannę, należy odpowiednią ilość kaszy manny wsypać do wrzącego mleka lub wody, gotować 3-5 minut cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku. Zalecane proporcje:

płynna – 1 łyżeczka kaszy na 100 ml płynu

gęsta – 2 łyżeczki kaszy na 100 ml

Jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych, ze względu na to, że pszenica, z której jest otrzymywana, zawiera gluten.

W obrocie handlowym można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną (błyskawiczną). Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej, która doprowadza do skleikowania ziaren skrobi, w skutek tego, kasza ta ulega szybkiemu ugotowaniu.

Kaszę mannę można przygotować jako samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę) lub jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania brzegów formy do ciasta, bądź zamiennie z makaronem jako dodatek do zup.

Kasza manna gotowana na parze ma indeks glikemiczny o wartości 58  

Wartość kaloryczna 100 g wynosi (353 kcal) 

Wartości odżywcze 

 

 




7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że jestem miłośniczką kaszy mannej :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czesc Ahawa ;-) skad twoj nick, zdradzisz? kojarzy mi sie tylko z jednym slowem...
    Ciekawy ten pudding, pomysl z drugim zdjeciem taz bardzooo fajny!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to wlasnie to slowo Ahawo mialam na mysli :-) cieple, mocne chce sie powiedziec! Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lovely pudding!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta rzecz, a cieszy. Cudny ten Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pudding? To coś dla mnie :-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń