Postanowiłam, iż na moim blogu oprócz pysznych przepisów będę również pisała o składnikach, jakie je tworzą, między innymi o owocach, przyprawach oraz dodatkach z paczki. Będę je dla was testować i oceniać. Dodatkowo będę zamieszczała ciekawostki kulinarne oraz porady, które ułatwią wam życie. Mam nadzieje, że moje informacje będę komuś przydatne.
I tak na początek jedna z moich ulubionych przypraw, bez której nie może powstać żadna moja szarlotka, czyli cynamon. Dla lepszego poznania tej cudownej przyprawy, może warto sięgnąć do historii pojawienia się jej na europejskim stole. Szukając w Internecie przedstawiam to, co udało mi się na jej temat znaleźć.
Cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Wspomniano o nim już w Biblii i był stosowany w starożytnym Egipcie nie tylko jako napój smakowo-zapachowy oraz w medycyny, ale także do balsamowania. W tym czasie, cynamon używany był również w Chinach, co znajduje odzwierciedlenie w jednej z pierwszych książek o chińskiej medycyny, z ok. 2700 p.n.e.
Cynamon stał się jednym z najbardziej cenionych przypraw w średniowiecznej Europie. Był jednym z pierwszych towarów w obrocie między Bliskim Wschodem i Europą. Cynamon cejloński jest produkowany na Sri Lance, w Indiach, na Madagaskarze, w Brazylii i Karaibach, a kasja(odmiana cynamonu) jest produkowane głównie w Chinach, Wietnamie i Indonezji.
Cynamon jest powszechnie używany jako przyprawa. Jest on stosowany w przygotowaniu czekolady, zwłaszcza w Meksyku. Jest również stosowany w przygotowaniu niektórych rodzajów deserów, takich jak szarlotka, pączki i bułki cynamonowe, ale też do przygotowania herbaty, gorącego kakao i likierów. Na Bliskim Wschodzie, jest często wykorzystywany w smakowitych potrawach z kurczaka i jagnięciny.. Cynamon można także stosować na przy kłopotach trawiennych. Cynamon jest jedną z nielicznych przypraw, które mogą być spożywane bezpośrednio. Proszek cynamonowy od dawna jest ważną przyprawą w kuchni perskiej, używane w różnych grubościach do zup, napojów, słodyczy a nawet popularnego curry.
Jego smak jest wynikiem zawarcia w nim aromatycznego olejku, który stanowi 0,5% do 1% jej składu. Ma też zastosowanie w medycynie, był lekarstwem na przeziębienia. Stwierdzono również jego zastosowanie w leczeniu biegunki i innych problemów układu pokarmowego. Olejek cynamonowy ma również antybakteryjne właściwości i zdolność do zatrzymania wzrostu bakterii oraz grzybów, w tym drożdży Candida. Antybakteryjne właściwości cynamonu są tak skuteczne, że ostatnie badania wskazuje ze może być używany jako alternatywa dla tradycyjnych środków konserwujących żywność. Cynamon może być stosowany jako środek odstraszający owady.
Jedna łyżeczka cynamonu zawiera tyle samo przeciwutleniaczy co pełna filiżanka soku z granatu i 1 / 2 filiżanki borówek. Cynamon jest doskonałym źródłem minerałów śladowym manganu i bardzo dobrym źródłem błonnika, żelaza i wapnia.
Może więdz następnym razem, gdy sięgniemy po tę przyprawę będziemy bardziej ją doceniać.
Zdjęcia obróbki cynamonu:www.bbc.pl
Więc, nie więdz.
OdpowiedzUsuń