sobota, 15 sierpnia 2009

Zabaglione (Włochy)


Włoski zabaglione, smakołyk wywodzi się z tradycji kulinarnej Lombardii. Włoski przepis na zabaglione poleca przyrządzanie deseru z żółtek i cukru z dodatkiem słodkiego wina – tradycyjnie powinna być to sycylijska marsala. Krem można podawać ze świeżymi owocami. We Francji jest nieodłącznym dodatkiem innego słynnego deseru: gratin de fruits. Przyrządza się go zgodnie z tradycyjnym przepisem ze świeżych owoców (najczęściej sezonowych), które lekko się karmelizuje, a następnie zanurza w sosie sabayon – pełna nazwa deseru brzmi wówczas: gratin de fruits en sabayon.



Skladniki na 2 porcje:

2 zoltka jaj

2 lyzki cukru

2 lyzki wina marsala(lub innego alkoholu)


1. Ubij zoltka razem z cukrem w metalowej lub szklanej misce na puszysta mase.

2. Postaw ubita mase nad kapiela wodna, nie moze byc zanurzona miska w wodzie i dalej ubijaj(masa nie moze sie zagotowac, bo bedzie jajecznica) dodac wino(najlepiej sycylijskiej marsala ale inne moze byc, dobrze deser smakuje tez z sherry a nawet wodka(ktorej dodajemy 1 lyzke), dalej ubijac az masa zgestnieje.

3. Zdjac mase z kapieli wodnej i jeszcze ubijac chwilke.

4.Przelac mase do pucharkow i podawac, ja lubie na zimno z bita smietana.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam lody o smaku zabajone , więc taki deser pewnie też bardzo by mi smakował. Kiedyś wypróbuję, bo wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. moja siostra jest milosniczka zabajone, musze jej kiedys zrobic taki deserek

    OdpowiedzUsuń