Pisanie bloga poprostu musialam zaczac od jednego z najlepszych tortow swiata, robilam go nieraz i zawsze wychodzil przepyszy. Na blogu zamieszczac bede przepisy na desery i ciasta z roznych stron swiata.
Schwarzwälder Kirschtorte(Niemcy) Schwarzwälder Kirschtorte(Czarny Las) jest to tort smietankowy ktory od 1930 roku zwłaszcza w Niemczech jest najbardziej popularnym ciastem. Dzisiaj to klasyczne niemieckie ciasto jest znane na całym świecie. Główne składniki to wiśniówka, wiśnie, spod z przyprawionych czekoladowowych herbatnikow oraz bita śmietana.
Istnieją trzy alternatywne teorie pochodzenia nazwy: Po pierwsze, może czarny spod czekoladowy dal nazwe, ponieważ wygladem przypomina czarny las. Po drugie, składnik ciasta Kirschwasser(wisniowka) dal nazwe, zwłaszcza, ze jest produkowane w Czarnym Lesie. Możliwe jest również, że nazwa tortu pochodzi od znanego kobiecego kostiumu noszonego w Schwarzwaldzie: sukienka jest w kolorze czarnym, jak ciasto, biała bluzka jak krem.
Historia
Połączenie wisni, śmietany i wiśniówki w rzeczywistości było na początku znane, ale nie w formie ciasta, ale jako deser. Wisnie były serwowane ze śmietaną, czasami z dodatkiem wiśniówki. A ciasto łącząc czereśnie, herbatniki i śmietane (ale bez Kirschwasser) pochodzi prawdopodobnie z Niemczech. Dziś, Kanton Zug jest slawny na calym swiecie z produkcji Zuger Kirschtorte, ciasto z herbatnikow, nie zawierała dawniej wiśniówki. Wersja tortu z Kantonu Bazylea tez istnieje. Cukiernik Josef Keller twierdzi, że wynalazł tort Czarny Las w jego obecnej formie w 1915 roku w ówczesnj kawiarni Agner w Bad Godesberg. To twierdzenie, jednak nigdy nie zostało udowodnione.
Po raz pierwszy wspomniano o Torcie Czarny Las na piśmie w 1934 roku. W tym czasie tort byl znany zwłaszcza w Berlinie, jak również w innych niemieckich, austriackich i szwajcarskich miast. W 1949 roku zajmowal 13 miejsce na liście najbardziej znanych niemieckich ciasta.
Skladniki na ciasto:
250g cukru
300g mąki
2 łyżki kakao w proszku
7 jaj
Wypełnienie:
1,2 litra smietany najlepiej tej 30%
50g cukru
3 listki żelatyny
400g wiśni
1 / 4 l soku wiśniowego
50-100ml wiśniówki
Jaja i cukier wymieszać mikserem do bialosci (około 15 minut) Mąka, kakao w proszku ostrożnie polaczyc z utartymi jajkami. Piecu około 30 minut w 180 - 200 ° C, piec w okraglej formie.
Podzielic ciasto na 3 czesci. Dobrze schłodzona śmietane ubic z cukrem na sztywno. Jeśli ciasto serwowane jest w dzień w ktorym jest robione, nie trzeba dodawac nic do smietany. Jeśli później powinno sie do ubitej smietany dodac zelatyne rozpuszczona w cieplej wodzie.
Blaty ciasta nasaczyc sokiem wisniowym polaczonym z wisniowka, na pierwszy blat ciasta polozyc wisnie a nastepnie smietane i tak samo na drugi, trzeci blat ciasta posmarowac tylko smietana. Udekorowac tort wisniami.
Smacznego
Zrodlo: http://www.kirschtorte.de/, zdjecie http://www.flickr.com/
Istnieją trzy alternatywne teorie pochodzenia nazwy: Po pierwsze, może czarny spod czekoladowy dal nazwe, ponieważ wygladem przypomina czarny las. Po drugie, składnik ciasta Kirschwasser(wisniowka) dal nazwe, zwłaszcza, ze jest produkowane w Czarnym Lesie. Możliwe jest również, że nazwa tortu pochodzi od znanego kobiecego kostiumu noszonego w Schwarzwaldzie: sukienka jest w kolorze czarnym, jak ciasto, biała bluzka jak krem.
Historia
Połączenie wisni, śmietany i wiśniówki w rzeczywistości było na początku znane, ale nie w formie ciasta, ale jako deser. Wisnie były serwowane ze śmietaną, czasami z dodatkiem wiśniówki. A ciasto łącząc czereśnie, herbatniki i śmietane (ale bez Kirschwasser) pochodzi prawdopodobnie z Niemczech. Dziś, Kanton Zug jest slawny na calym swiecie z produkcji Zuger Kirschtorte, ciasto z herbatnikow, nie zawierała dawniej wiśniówki. Wersja tortu z Kantonu Bazylea tez istnieje. Cukiernik Josef Keller twierdzi, że wynalazł tort Czarny Las w jego obecnej formie w 1915 roku w ówczesnj kawiarni Agner w Bad Godesberg. To twierdzenie, jednak nigdy nie zostało udowodnione.
Po raz pierwszy wspomniano o Torcie Czarny Las na piśmie w 1934 roku. W tym czasie tort byl znany zwłaszcza w Berlinie, jak również w innych niemieckich, austriackich i szwajcarskich miast. W 1949 roku zajmowal 13 miejsce na liście najbardziej znanych niemieckich ciasta.
Skladniki na ciasto:
250g cukru
300g mąki
2 łyżki kakao w proszku
7 jaj
Wypełnienie:
1,2 litra smietany najlepiej tej 30%
50g cukru
3 listki żelatyny
400g wiśni
1 / 4 l soku wiśniowego
50-100ml wiśniówki
Jaja i cukier wymieszać mikserem do bialosci (około 15 minut) Mąka, kakao w proszku ostrożnie polaczyc z utartymi jajkami. Piecu około 30 minut w 180 - 200 ° C, piec w okraglej formie.
Podzielic ciasto na 3 czesci. Dobrze schłodzona śmietane ubic z cukrem na sztywno. Jeśli ciasto serwowane jest w dzień w ktorym jest robione, nie trzeba dodawac nic do smietany. Jeśli później powinno sie do ubitej smietany dodac zelatyne rozpuszczona w cieplej wodzie.
Blaty ciasta nasaczyc sokiem wisniowym polaczonym z wisniowka, na pierwszy blat ciasta polozyc wisnie a nastepnie smietane i tak samo na drugi, trzeci blat ciasta posmarowac tylko smietana. Udekorowac tort wisniami.
Smacznego
Zrodlo: http://www.kirschtorte.de/, zdjecie http://www.flickr.com/
super ciasto
OdpowiedzUsuńThe Casino Directory | JtmHub
OdpowiedzUsuńThe Casino Directory is a 출장안마 complete directory for casino and 출장샵 sportsbook sporting100 operators 1등 사이트 in Ireland and Portugal. Jtm's comprehensive directory provides you worrione.com with more than 150